Vi kompetensförsörjer processindustrin

Medverkande Företag

Flera företag är engagerade i vår utbildning. Många av dem är engagerade i biobaserad produktion och har en spännande framtid med utveckling av både process och produkt.

ReNewCell är ett nytt företag som återvinner textilier till fibermassa som råvara till viskos och lyocell. Företaget finns i Sundsvall i Ortvikens pappersbruk gamla lokaler.

Nouryon utanför Sundsvall tillverkar bland annat fettbaserade funktionskemikalier och expanderande mikrosfärer.

Northvolt i Västerås och Skellefteå jobbar med tillverkning av batterier, aktivt material, cellmontering, återvinning och hjälpmedel. 

Borealis, i Stenungsund är den enda polyetentillverkaren (PE) i Sverige. I Stenungsund på 

INOVYN produceras natronlut, PVC och saltsyra som används till att göra produkter som är en del av vår vardag. 

St1 Refinery i Göteborg och Nynas med produktion i Nynäshamn och Göteborg raffinerar råolja till bland annat fordonsbränsle och avancerade funktionskemikalier.

Kraton Chemical (Arizona chemical) i Sandarne utanför Söderhamn och Sunpine i Piteå raffinerar tallolja till biobaserade kemikalier och drivmedel.

Metsä Board är ett massa- och kartongbruk som ligger i Husum strax norr om Örnsköldsvik.

Domsjö Fabriker, Aditya Birla i Örnsköldsvik tillverkar cellulosa, lignin och bioetanol.

Mälarenergi, Bollnäs EnergiRenova i Göteborg och Värmevärden producerar biobaserad värme och elenergi.

Norrenergi har anläggningar i Solna (fjärrvärme och fjärrkyla), Sundbyberg (fjärrvärme och fjärrkyla), Frösunda (fjärrkyla) och Haga (fjärrvärme, samägd med Stockholm Exergi) Stockholm Exergi är organiserat i tre kärnfunktioner med utgångspunkt i värdekedjan: bränsleförsörjning, produktion och distribution samt marknad. 

Söderenergi producerar värme och el genom fjärrvärme och kraftvärme, främst på Igelstaverket i Södertälje. 

Holmen Iggesunds Bruk utanför Hudiksvall, Stora Enso Fors utanför Avesta, Fiskeby Board utanför Norrköping, Smurfit Kappa i Piteå och BillerudKorsnäs i Gävle SCA Munksund tillverkar bland annat förpackningsmaterial baserad på vedråvara.

SCA Östrand utanför Sundsvall, Munksjö Paper Aspa bruk utanför Askersund, Södra Cell med produktion i Värö, Mönsterås och Mörrum samt Stora Enso Skutskär utanför Gävle tillverkar exempelvis absorptionsmaterial för blöjor och bindor samt fiber för användning i papper och förpackningsmaterial.

Holmen Paper i Norrköping och Hallstavik tillverkar papper.

WIBAX förser industrin med såväl baskemikalier och specialprodukter.

Skellefteå Kraft tillverkar förnybar el från vattenkraft.

Rulla till toppen